Peesblessures, de schrik van vele paardeneigenaren. En terecht, want een peesblessure geneest traag en je paard is al snel enkele maanden, en in het slechtste geval jaren, buiten strijd. Maar wist je dat er veel kan gedaan worden om zo een peesblessure te voorkomen bij jouw paard?

In deze blog zullen we het hebben over de belangrijkste factor namelijk …beweging!

Wat is een pees?

Een pees bestaat uit sterk bindweefsel en vormt de verbinding tussen botten en spieren. Pezen hebben niet de mogelijkheid om samen te trekken zoals spieren en zijn weinig elastisch en dat maakt ze kwetsbaar. Bindweefsel heeft wel de eigenschap om zich aan te passen aan de gevraagde belasting en dit is zeer nuttig tijdens de training en ook essentieel tijdens de groei van je paard. Het lichaam zal zich in zekere mate aanpassen aan wat ervan gevraagd wordt.  Denk maar aan die behendige Argentijnse Criollo paardjes die vlotjes zonder enig probleem over dat ruige oneffen terrein draven.

Continu wordt er dus weefsel afgebroken maar ook opnieuw aangemaakt naargelang wat er gevraagd wordt van dat weefsel, net zoals bij spieren. Train je veel, dan bouw je spieren op.  Omgekeerd kent ook iedereen wel iemand die na 6 weken gips niet veel spiermassa meer overhad in zijn of haar been. Desondanks kan het spierweefsel bij overvraging wel beschadigd geraken. Dit is net zo bij pezen.

Voorkom peesblessures met de juiste beweging

Eens het weefsel beschadigd raakt zullen er nieuwe bindweefselcellen aangemaakt worden die zullen omvormen naar nieuw peesweefsel. Dit gebeurt in verschillende fases en onder invloed van beweging. Helaas zullen die nieuwe peesbundels nooit helemaal de kwaliteit bereiken van de oorspronkelijke. Het blijft een zwakke plek want dat nieuwe weefsel is van mindere kwaliteit. Het is stugger. Denk maar aan een paar sokken dat je stopt. De plek waarop de sok gestopt is zal minder meegeven en daarom zal de stof de volgende keer net daarnaast gaan scheuren. Vaak zijn er al vele kleine herstelde scheurtjes (microtrauma) voor er een groter letsel optreedt. Maar we kunnen de kwaliteit van dit littekenweefsel dus wel in zekere mate beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om op het juiste moment de juiste stimulatie te geven om zo de vorming van “gezond” bindweefsel te ondersteunen.

Een andere factor die een grote rol speelt in het genezingsproces is de bloedvoorziening.  Bloedvaten zorgen voor het transport van voedingsstoffen naar-en de afvoer van afvalstoffen weg van de pees. In tegenstelling tot een spier zijn deze peesbundels echter slecht doorbloed. Je zal begrijpen dat dit de genezing niet ten goede komt. Maar doorbloeding stimuleer je onder andere door, je raadt het nooit…  te bewegen.

Je hebt waarschijnlijk zelf al de conclusie getrokken dat regelmatige beweging aangepast aan het trainingsniveau van je paard essentieel is voor een goede peeskwaliteit. Een paard 5 dagen in de box laten en dan 2 dagen doortrainen is om problemen vragen. Zorg dat je paard dagelijks voldoende beweging krijgt en wissel af in oefeningen, duur van je training en ondergrond. Bouw steeds rustig op en laat het lichaam van je paard wennen aan nieuwe situaties. Ga niet ineens 2 uren in de duinen trainen als jouw paard dit niet gewend is.  Laat je paard indien mogelijk ook dagelijks een paar uren op de weide.

Ook tijdens het genezingsproces van peesblessures is gecontroleerde beweging dus bevorderend voor het herstel. Dit is de reden waarom er steeds meer tegenkanting is tegen boxrust bij peesproblemen. Natuurlijk kan je niet alle bewegingen van je paard controleren wanneer hij op de weide loopt. Maar net door hem regelmatig buiten te laten krijg je een mentaal gezonder paard, en minder kans op uitspattingen. Zet hem op een kleine paddock eventueel met of naast soortgenoten.

CONTACT

Ontvang onze nieuwsbrief!

Registreer je mailadres en ontvang alle nieuws in je mailbox!

Bedankt voor het registreren van je mailadres. Je zal in de toekomst onze nieuwsbrief ontvangen.
Er is iets misgegaan. Probeer later nog eens opnieuw.